Elektro 1 Sande AS

Elkonor dokumenterer i Boligmappa

Boligmappa er boligens servicehefte - en digital historikk over teknisk arbeid utført på eiendommen. Her samles informasjon fra håndverkere, eiendomsregisteret og nåværende og tidligere eiere.

Med all dokumentasjon og papirer i orden, blir salg av bolig litt mindre stressende.

Hva er Boligmappa?

Boligmappa er en gratis tjeneste for alle boligeiere i Norge, som gjør det enkelt å samle all dokumentasjon og data som omhandler arbeid på ditt bygg, din bolig eller fritidsbolig. Dette gjør informasjonen lett tilgjengelig for deg som eier, og enkel å holde styr på for håndverkere som skal utføre arbeid. 

Med andre ord - da blir det "orden i papirene". Disse dokumentene er spesielt viktig å ha kontroll på ved boligsalg for eksempel. 

Endring i avhendingsloven fra 1.januar 2022

Avhendingsloven regulerer kjøp og salg av eiendom, med ønske om å skape en tryggere handel på boligmarkedet. I januar 2022 ble det innført nye regler for kjøp og salg av bolig og fritidsbolig.

Nå må man som boligkjøper sette seg dypere inn i boligens dokumentasjon enn tidligere, mens boligselgere er pliktet til å kunne dokumentere boligens tilstand mer grundig. Denne loven sørger for økt trygghet for begge parter, og vil føre til færre konflikter etter gjennomført salg. 

- Selger må i større grad dokumentere eiendommen som selges, og kjøper må i større grad sette seg inn i dokumentasjonen. Dokumentasjon på hva som er utført og hvem som har utført det, blir viktigere enn før, sier Vigeland - kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Boligmappa - Historien sitter i veggene

"Boligmappa hjelper deg å holde orden i boligpapirene. Nå har over 800.000 nordmenn logget inn på boligmappa.no og sjekket sin bolig,"

sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Hvordan fungerer Boligmappa?

1. Finn riktig håndverker for jobben som skal utføres

Ved å velge håndverkere som benytter seg av Boligmappa kan du være trygg på at det er en seriøs bedrift. Dette er fordi at brukere av Boligmappa kontrolleres på økonomi, selskap og fagkompetanse. 

2. Jobben blir utført og dokumentert av en håndverker

Alt av data sendes til din boligmappe, som f.eks bilder, garantier eller annen verdifull informasjon. I og med at den er koblet til eiendomsregisteret går denne prosessen ofte helt automatisk.

3. Logg deg inn og se data som er lastet opp i Boligmappa di

Logg inn med Bank ID på boligmappa.no, eller last ned Boligmappa app på din mobil, og få oversikt over all dokumentasjonen på din bolig eller bygning som er sendt til din boligmappe. 

Overføres automatisk til ny eier

Boligmappa er koblet til eiendomsregisteret. Når en eiendom selges, vil ny eier automatisk overta eiendommens boligmappe. 

Dokumentasjon lastet opp av håndverkere og tidligere eiere blir derfor gjort tilgjengelig for ny eier. På den måten blir verdifull historikk tatt vare på, og det er tydelig hvilke bedrifter som har gjort hva - noe som er viktig å vite ved eventuell reklamasjon. 

Klar for å selge eller kjøpe bolig? Les mer her. 

Din elektriker hjelper deg

Din Elkonor-elektriker kan overføre all dokumentasjon de har om elektrisk arbeid i boligen din til boligmappa.no. På den måten kan du som kunde finne alle dokumenter registrert på din eiendom. For mer informasjon, ta kontakt med din Elkonor-elektriker. 

Med Boligmappa i orden kan du faktisk fokusere på andre ting, som å male din splitter nye nye leilighet - med hunden din, for eksempel.

Sikrer arbeid og dokumentasjon

Dersom du ikke har dokumentasjon på arbeid utført av rørlegger, elektriker eller andre håndverkere, kan renoveringen eller oppussingen som er gjort være «verdiløs» på papiret. Boligmappa sikrer at verdipapirene til boligen din finnes på ett sted og løser slike utfordringer. 

Håndverkere kan laste opp nyttig informasjon selv, slik som fargekoder, kvitteringer, bilder og dokumenter på utført arbeid - rett i din boligmappe. Det gjør det tryggere å pusse opp, og å finne seriøse og pålitelige fagfolk til jobben som skal gjøres. 

Over 6250 håndverksbedrifter i Norge benytter Boligmappa, som f.eks eiendomsmeglere, rørleggere, elektrikere og takstmenn. På grunn av kravene som stilles for å kunne dokumentere arbeid i Boligmappa kan du være trygg på at svart arbeid renses vekk.

En boligmappe for slottet, en boligmappe for deg

Boligmappa er en gratis tjeneste for alle som eier egen bolig. Men Boligmappa gjelder ikke bare huset ditt. Alle eiendommer som har et gårds- og bruksnummer har en boligmappe, Derfor er både hytta og leiligheten din tilgjengelig på boligmappa.no. 

Visste du at det til og med gjelder slott, storting og næringsbygg? Det er over to millioner boliger og bygg som har opprettet en boligmappe per dags dato – og det er det god grunn for.

Boligmappa bruker BankID som innlogging. Det betyr at Boligmappa kan være sikker på at du er du, og at du slipper å huske brukernavn og passord.

Dokumentasjonen kan være verdt flere hundre tusen kroner

Den nye avhendingsloven krever at alt vesentlig arbeid som er gjort på eiendommen må kunne dokumenteres ved salg. 

Dette betyr at takstmannen i verste fall må sette laveste tilstandsgrad om dokumentasjon mangler. Da kan selgeren fort tape flere hundre tusen kroner. Hvis mangelen på dokumentasjon gjelder det elektriske anlegget, du skaffe deg en oversikt med en Elkontroll. 

Boligmappa har gjennomført en undersøkelse i samarbeid med YouGov som viser at nordmenn er villige til å betale opp til 10 % mer for en bolig der elektriker- og rørleggerarbeid er godt dokumentert. Det tilsvarer omtrent 500.000 kroner for en norsk gjennomsnittsbolig.

– Den nye loven gjør at boligsakkyndig i verste fall må sette laveste tilstandsgrad på et nyoppusset bad om dokumentasjon mangler. Det tilsvarer verdi lik null, og du kan fort tape flere hundre tusen kroner. På den andre siden ser vi også at boligkjøpere er villige til å betale mer for godt dokumenterte boliger. Da kan du tjene flere hundre tusen ved salg, sier Vigeland.

Boligmappa finner dokumentasjonen du mangler

Har du hatt en håndverker på besøk, men ikke fått dokumentasjon på arbeidet? Logg deg inn på boligmappa.no og klikk på «Jeg mangler dokumentasjon»-knappen. Da prøver Boligmappa å få tak i dokumentasjonen du mangler – helt gratis.

Trenger du rådgivning på små eller store jobber?

Vi i Elkonor har 3800 faglærte elektrikere i hele Norge, som gjerne hjelper deg med det du trenger! Send inn en forespørsel, så tar vi kontakt med deg innen kort tid.